Водителю на заметку.


Як зменшити ризик коронавірусу у вашому транспортному засобі


Хвороба COVID-19, яку зазвичай називають коронавірусом, офіційно стала глобальною пандемією. Цей вірус,що швидко поширюється ставить питання про ефективні способи оздоровлення поверхонь навколо людей. І хоча є багато інформації про загальну гігієну, є менш конкретна інформація про те, що ви повинні робити щодо транспортного засобу, який ви взяли в оренду, транспортного засобу, в який ви тільки що вскочили, або навіть власного автомобіля. Перш ніж ми розберемося, як почистити автомобіль, нам знадобиться курс швидкого перегляду того, як передається хвороба. 

 Як передається коронавірус (COVID-19)


За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, хвороба може поширюватися від людини до людини через невеликі крапельки з носа чи рота, які поширюються, коли людина з COVID-19 кашляє або видихає. Краплі можуть приземлятися на предмети і поверхні навколо людини. Якщо хтось поруч торкається цих предметів чи поверхонь, то торкається його очей, носа чи рота, людина, ймовірно, заразиться. Хвороба також може поширитися, якщо людина, яка має COVID-19, кашляє або чхає, а хтось поруч дихає крапельками.

Помий свої руки

Відповідно до вказівок Центрів контролю захворювань (ЦДК), корисно мити руки до і після їжі, користуючись туалетом, надаючи догляд людям, яким потрібна допомога, і чхаючи, кашляючи або обдуваючи ніс. Миття рук до та після експлуатації чи їзди в транспортному засобі також може допомогти. Це зменшує мікроби, які ви потрапляєте в транспортний засіб або поширюєте всередину, і обмежує ризик передачі вірусу з вашого автомобіля на зовнішні будівлі та інших людей. Якщо ви використовуєте дезінфікуючий засіб для рук, переконайтеся, що в ньому вміст алкоголю принаймні 60%.
Миття рук та уникнення тісного контакту з людьми стали найкращими методами профілактики хвороби. Але чисті руки не допоможуть вам, якщо поверхні, яких ви торкаєтеся, брудні. Транспортні засоби, на яких ми їздимо, орендуємося та їздимо, можуть допомогти поширити коронавірус, якщо не буде вжито належних заходів безпеки


Як коронавіруси можуть поширюватися в транспортних засобах 

Проблема автомобілів полягає в тому, що їх інтер'єри зазвичай містять багато різних поверхонь - від шкіри та металу до гуми та пластику. Вірус може поширюватися під час спільного використання повітряного простору із зараженою людиною, поверхонь, яких людина торкався, або навіть повітряного простору після виходу зараженого пасажира. Проводяться численні дослідження, але деякі ранні звіти свідчать про те, що вірус може зберігатися у повітрі до трьох годин і протягом двох-трьох днів на поверхнях з нержавіючої сталі та пластику. В іншому дослідженні пов'язаного коронавірусу, який викликає ГРВІ, виявлено, що вірус може виживати на "неживих поверхнях, таких як метал, скло або пластик до дев'яти днів".

Майте правильні інструменти

Хоча ще не існує вакцини проти COVID-19 у людей, хороша новина полягає в тому, що можна дезінфікувати та знищити вірус на зовнішніх поверхнях. Є кілька способів підготувати свій автомобіль до особливо чистого та безпечного під час спалаху. Фахівці рекомендують використовувати одноразові рукавички під час чищення або виділення рукавичок для багаторазового використання лише для дезінфекції COVID-19. Найбільш поширені побутові дезінфікуючі засоби, зареєстровані. Обов'язково прочитайте етикетки, щоб переконатися, що очищувач безпечний у використанні на різних поверхнях вашого автомобіля. Ми рекомендуємо тримати пакет дезінфікуючих серветок у транспортному засобі як простий та ефективний запобіжний захід. Е рекомендації щодо саморобних відбілювачів та спиртових розчинів, враховуючи, що багато дезінфікуючих засобів, що виробляються  промислово, не вистачає.

 

Зосередьтеся на загальних контактних точках автомобіля

 Вам захочеться прибрати місця, з якими ви найбільше контактуєте. Крім очевидних місць, таких як ручка дверей, брелок для ключів або рульове колесо, найважливішою частиною інтер’єру для чистоти є приладова панель, за словами Чарльза П. Герби, професора мікробіології та охорони здоров'я в університеті Арізони. "Це найгірший сайт за загальною кількістю бактерій", - сказала Герба. "Повітря постійно всмоктується і циркулює всередині автомобіля".
 Інші місця для чищення - це кнопки внутрішніх дверей, ремені безпеки, перемикачі передач та сенсорні екрани. Як часто ви повинні це робити? У той час, як ваші індивідуальні обставини з вашим автомобілем будуть різними, CDC рекомендує щодня чистити та дезінфікувати дотикові поверхні.
 Ззовні автомобіль менш сприйнятливий до перенесення вірусу, сказала Герба. Це тому, що сонце і погода можуть скоротити термін його життя. Однак все-таки хороша ідея очистити ручки дверей та інші зовнішні точки дотику. Ручки газового насоса та клавіатури на АЗС також є обережними місцями.
 Є ймовірність, що деякі суворіші дезінфікуючі засоби можуть висушити шкіру у вашому транспортному засобі. У цьому випадку, можливо, ви хочете використовувати більш м'який розчин мила і води, а іноді комбінувати його з шкіряним кондиціонером. Мило не вбиває мікроби, але воно знижує їх кількість і знижує ризик поширення інфекції.




Діти та літні люди в транспортних засобах

За віком ВООЗ найвищий ризик тяжких захворювань та смерті від COVID-19 мають люди старші 60 років та ті, хто має основні стани, такі як гіпертонія, діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання органів дихання та рак. Ранні дослідження ВООЗ показали, що захворювання є рідкісним і легким у дітей. Але діти часто не підозрюють носіїв інфекції через недостатню обізнаність про особисту гігієну. Вони швидше поширюють це на батьків та родичів, ніж самі хворіють. Один спільний сценарій, який може викликати занепокоєння, зазначає Герба, - це водій, який регулярно возить дітей до школи і зі школи, а також може мати людей похилого віку як пасажирів. Без належного очищення вірус може поширитися на літніх пасажирів, навіть якщо діти не їздять в транспортному засобі одночасно. "Якщо вам більше 60, а особливо 80, я б вжив додаткових заходів обережності", - сказав він. "Протріть його внизу, особливо на місцях із сильним дотиком, таких як ремені безпеки та кнопки вікон."

 Прокат автомобілів, спільний проїзд та таксі


 Все, що контактує з низкою людей, може бути потенційним джерелом зараження. Прокат автомобілів - це те, про що люди, можливо, не враховували. Деякі компанії роблять додаткові кроки. В окремих заявах Uber та Lyft заявили, що тимчасово призупинять облікові записи і водіїв, і водіїв, якщо компанії будуть повідомлені, що ці користувачі відчувають себе нудно. Обидві компанії постачають водіям дезінфікуючі засоби, хоча поставки обмежені. KidsAndCars.org, некомерційна організація, що займається захистом дітей в автотранспортних засобах, рекомендує повністю уникати служб їзди на велосипеді, якщо це можливо. Якщо ні, пасажири повинні намагатися утримуватися від дотику до поверхонь і уникати торкання їх обличчя. Водії та пасажири повинні носити засоби для дезінфікування рук для частого користування. Також допомагають портативні дезінфікуючі серветки. У ситуації, коли пасажири постійно входять  та виходять із спільних транспортних засобів, "це найкраще, що ви можете зробити", - сказав Герба.

 Громадський транспорт


 Щоб запобігти поширенню хвороби, водії громадського транспорту, такі як автобуси та поїзди, повинні мити руки та практикувати соціальне дистанціювання, повідомляє Американська асоціація громадського транспорту. Багато транспортних агентств пообіцяли встановити додаткові станції санітарно-гігієнічного спорядження та закликали вершників триматися на відстані не менше 3-6 футів один від одного.
 Протріть місця, з якими ви негайно зіткнетесь, наприклад, поручні, захоплення ручок та сидінь. Деякі люди використовують цю процедуру в літаках, але це може бути корисно і для громадського транспорту. Якщо це занадто багато проблем, просто не забудьте тримати руки подалі від обличчя, користуйтеся дезінфікуючим засобом і часто мийте руки.
 "Гарна гігієна залишається найкращою захистом проти COVID-19", - йдеться у повідомленні Патріка Уорена, головного директора з безпеки управління транспортних справ столичного міста Нью-Йорка. "Ми також просимо наших клієнтів подвоїти свої гігієнічні зусилля, залишатися вдома, якщо ви хворі, і слідкувати за повідомленнями, які ми отримуємо на наших станціях".


March 13th, 2020



Комментарии